Na otvorenie všeobecnej ambulancie môže lekár dostať až 80 tisíc

Otvoriť si na Slovensku všeobecnú ambulanciu v regióne, kde je málo lekárov, bude ľahšie. Ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo a zjednodušilo výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR na podporu otvárania nových ambulancií v týchto regiónoch. Nová výzva zohľadňuje pripomienky lekárov a lekárok, ako aj samosprávnych krajov, ktoré vzniesli počas doterajšieho fungovania dotačnej schémy na budovanie ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov.

Minister Michal Palkovič v utorok na tlačovej konferencii povedal, že maximálna suma určená na otvorenie jednej ambulancie sa v okresoch s najväčším nedostatkom lekárov navýši až na 80 tisíc eur. Doteraz mohli všeobecní lekári a pediatri dostať maximálne 60 tisíc. Príspevky budú odstupňované podľa regiónu a nedostatkovosti lekárov v ňom. Navýšená suma sa po novom bude prijímateľom vyplácať jednorazovo.

Rozdelenie okresov podľa nedostatkovosti všeobecných lekárov pre dospelých. Infografika: Ministerstvo zdravotníctva SR
Rozdelenie okresov podľa nedostatkovosti primárnych pediatrov. Infografika: Ministerstvo zdravotníctva SR

V každom nedostatkovom kraji je určený počet príspevkov, ktoré ambulanciám možno udeliť. Samosprávne kraje budú mať k dispozícii aj takzvaných žolíkov, teda päť príspevkov pre všeobecné lekárstvo a päť pre primárnu pediatriu, ktoré môžu alokovať podľa svojho výberu a potrieb do akéhokoľvek okresu vyznačeného čiernou, červenou alebo oranžovou. Všetky potrebné informácie záujemcovia nájdu na webe Novaambulancia.sk.

Menej byrokracie

O inovovaný príspevok možno žiadať od 10. októbra 2023. Spoluautorka výzvy Lucia Povalová povedala, že dosiaľ rezort eviduje  10 uchádzačov. Okruh oprávnených žiadateľov sa rozšíril. Okrem nových lekárov môžu o príspevok žiadať aj existujúci poskytovatelia vo všetkých typoch zdravotnej starostlivosti a právnické osoby, ktoré v čase podania žiadosti ešte nie sú poskytovateľmi všeobecnej zdravotnej starostlivosti, ale majú záujem sa nimi stať. „Mali sme príklad manželov lekárov. Manžel prevádzkoval špecializovanú pneumologickú ambulanciu, jeho manželka akurát skončila rezidentské štúdium a chcela si zriadiť všeobecnú ambulanciu tak, aby obidvaja fungovali pod jednou s. r. o. V minulej výzve v tomto prípade manželka nemohla požiadať o príspevok, ale dôležitý je vznik nového lekára a nie to, v akej organizácii práce funguje,“ vysvetlila Povalová s tým, že novou výzvou sa odstraňuje tento administratívny problém.

Byrokracia sa odbúrava aj tým, že k žiadosti je potrebné doložiť štyri dokumenty a následne po otvorení ambulancie už netreba dokladovať žiadne papiere. Proces otvorenia ambulancie by sa mal skrátiť do dvoch mesiacov.

Lekár alebo lekárka musí ambulanciu prevádzkovať najmenej päť rokov, splniť určený počet ordinačných hodín, umožniť bezplatné objednávanie a zvýšiť kapacitu lekárskych miest minimálne o jedno. Teda dotácia nie je určená pre prípadných špekulantov, ktorí by zavreli svoju pôvodnú ambulanciu a otvorili si novú. Ak lekár podmienky poruší, musí vrátiť príspevok alebo jeho alikvótnu časť.

Kritická situácia

Spätne o príspevok môžu žiadať aj všeobecní lekári, ktorí si zriadili novú ambulanciu v období od januára 2022 do konca júla 2022 v mieste, ktoré sa nachádza v zozname platnom na dané obdobie. V tom čase totiž ešte nebola vyhlásená výzva, ale už bola v platnosti nová legislatíva.

Okrem úpravy podmienok vo výzve rezort zároveň aktualizoval zoznam nedostatkových okresov s alokovaným príspevkom. Dôvodom každoročnej aktualizácie podľa neho je, aby výzva dynamicky reagovala na reálnu potrebu príchodu nových lekárov do jednotlivých regiónov.  Celková alokácia výzvy je 10 miliónov eur a cieľom je otvoriť do roku 2026 126 nových ambulancií v nedostatkových oblastiach.

Minister zdravotníctva Palkovič upozornil, že situácia v primárnej sfére je kritická a preto je veľmi dôležité ju podporovať, nielen finančne aj ďalšími reformnými krokmi.V systéme momentálne chýba vyše 700 všeobecných lekárov a pediatrov.

Cieľom opatrenia financovaného z plánu obnovy je preto zvýšiť potrebnú kapacitu verejnej minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti v nedostatkových okresoch. Má finančne kompenzovať náklady pri zriaďovaní a prevádzkovaní nových ambulancií. Minister uviedol, že na základe prvej výzvy plánovali otvoriť 30 ambulancií. Schválených bolo 22 žiadostí a 18 z nich je už otvorených.

Lucia Hakszer