Ministerkou zdravotníctva bude  Zuzana Dolinková. Strana Hlas ukázala aj ďalšie nominácie na ministrov

Strana Hlas-SD predstavila svojich sedem nominácií na ministrov v novej slovenskej vláde. Strana dostane aj rezort zdravotníctva, ktorého šéfkou má byť  Zuzana Dolinková a pozíciu predsedu parlamentu, na ktorú Hlas nominuje predsedu strany Petra Pellegriniho. Okrem toho na základe koaličnej zmluvy ponesie zodpovednosť za ministerstvá práce, školstva, vnútra, investícií a regionálneho rozvoja, hospodárstva a za post vicepremiéra, zodpovedného za európske prostriedky z plánu obnovy. Nominácie predsedníctvo strany schválilo v pondelok 16. októbra tohto roka.

Nominovaná ministerka zdravotníctva Dolinková na utorkovej tlačovej konferencii povedala: „Na ministerstve zdravotníctva je toľko problémov, že od rána do večera je čo robiť. Ako prvé treba vyriešiť a stabilizovať pediatrickú krízu.“ Momentálne podľa nej nie je jasné, koľko výpovedí pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb zostalo ešte v platnosti a aký je aktuálny stav. Zdôraznila, že zdravotná starostlivosť o deti musí byť garantovaná.

V súvislosti so stabilizáciou personálu plánuje v spolupráci aj s ministerstvom školstva navýšiť počty medikov na lekárskych fakultách a okrem toho podľa Dolinkovej treba zmeniť nastavenie procesov vzdelávania na stredných zdravotníckych školách tak, aby sme stredný zdravotnícky personál, čiže najmä sestry, čím skôr dostali do praxe – do nemocníc a ambulancií. „Budeme musieť urobiť poriadky s optimalizáciou siete nemocníc a nastaviť jej pokračovanie tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť cesty pacienta do zdravotníckeho zariadenia naprieč celým Slovenskom,“ tvrdí.

Ďalej podľa nej treba analyzovať stav, čo sa týka plánu obnovy, výstavby hrubých stavieb nemocníc v Martine a v Banskej Bystrici (kam sa presunuli prostriedky pôvodne plánované na bratislavskú nemocnicu Rázsochy, poznámka redakcie), ale aj rekonštrukcie regionálnych nemocníc. „V neposlednom rade treba vyrokovať taký rozpočet pre zdravotníctvo, aby sme naplnili to, čo sme hovorili počas celej kampane – aby zdravotníctvo bolo naozaj premiérskou témou a prioritou vlády,“ uzavrela Dolinková.

Okrem toho by sa z Richarda Rašiho mal stať minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, Tomáš Drucker má byť minister školstva, Denisa Saková ministerka hospodárstva, Matúš Šutaj Eštok minister vnútra a Erik Tomáš minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Posledný menovaný uviedol, že chce prijímať opatrenia aj na základe dialógu s ťažko zdravotne postihnutými, dôchodcami a ďalšími skupinami. Na pozíciu vicepremiéra pre plán obnovy Hlas nominoval Petra Kmeca.

-luh-