V UNLP v Košiciach urobili prvú transplantáciu Langerhansových ostrovčekov na Slovensku

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, ako prví na Slovensku, zrealizovali alogénnu transplantáciu Langerhansových ostrovčekov (LO), vďaka ktorej dokáže telo diabetičky lepšie regulovať krvný cukor. Celý program je výsledkom spolupráce mnohých odborov a špecializácií v rámci nemocnice, ale tiež spolupráce s českým Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM).

„Je to o to zaujímavejšia, že sme pacientke s diabetom a zlyhaním obličiek realizovali dve transplantácie po sebe v priebehu niekoľkých dní. Najskôr transplantáciu obličky a následne transplantáciu LO, teda endokrinných buniek pankreasu, ktoré produkujú inzulín (hormón regulujúci hladinu krvného cukru, poznámka redakcie),“ uviedol riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

Výborná spolupráca s pražským IKEM

Mladá žena má cukrovku od detstva, zlepšiť jej zdravotný stav nedokázala ani moderná inzulínová liečba, má viaceré chronické komplikácie a pre zlyhanie obličiek vyše roka chodila na dialýzu. „Začiatkom septembra sme pacientke transplantovali obličku od živého darcu, daroval jej ju mladší brat,“ hovorí Tatiana Baltesová, lekárka z Transplantačného oddelenia UNLP Košice. Tri dni po transplantácii obličky sa vyskytla jedinečná možnosť transplantovať pacientke aj Langerhansove ostrovčeky, teda bunky pankreasu, ktoré produkujú hormóny potrebné na reguláciu krvného cukru – inzulín a glukagón.

„Nečakali sme, že sa nám v takom krátkom čase naskytne príležitosť aj na transplantáciu ostrovčekov. Dôležitá bola príprava, ktorú sme začali už pred pár mesiacmi z iniciatívy diabetologičky z I. internej kliniky UNLP Ingrid Draveckej a v úzkej spolupráci s kolegami z pražského IKEM. Po identifikácii vhodného darcu orgánov sme vyvinuli maximálne úsilie na odber pankreasu a jeho následné spracovanie,“ dopĺňa Igor Gaľa, primár Transplantačného oddelenia UNLP.

Langerhansove ostrovčeky, získané z pankreasu mŕtveho darcu v pražskom IKEM, chirurgicky transplantoval do pečene pacientky Štefan Hulík z I. chirurgickej kliniky UNLP. Od začiatku prípravy výkonu aktívne komunikoval s rádiológmi a s Petrom Girmanom, prednostom Kliniky diabetológie IKEM, ktorý priletel z Prahy do Košíc s pripravenou infúziou ostrovčekov a na operačnej sále riadil transplantáciu.

Vyrovnanejšie hladiny cukru v krvi

„Počas 48 hodín, ktoré sme mali na samotnú realizáciu transplantácie LO, sme potrebovali skoordinovať veľký počet ľudí,“ dodal primár transplantačného oddelenia Gaľa. Po operácii u pacientky nezaznamenali závažné komplikácie, úspešnosť transplantácie buniek pankreasu ukážu nasledujúce týždne.

Podľa diabetologičky Draveckej možno u pacientky po transplantácii LO očakávať celkové zlepšenie kvality života, vyrovnanejšie hladiny cukru v krvi, bez výskytu závažných hypoglykémií. Takisto sa u nej môže čiastočne obnoviť vnímanie varovných príznakov hypoglykémie, ktoré ju na tento život ohrozujúci stav upozornia.

„Práve týmto závažným fenoménom neuvedomovania si hypoglykémie totiž trpela aj pacientka,“ vysvetľuje Dravecká. Vzniká ako dôsledok opakovaných hypoglykémií, kedy pacient necíti varovné príznaky život ohrozujúceho stavu – potenie, tras, búšenie srdca, poruchu videnia a reči. Môže tak upadnúť do hypoglykemickej kómy, ktorá je život ohrozujúca.

„Na druhej strane musíme poznamenať, že transplantácia LO nevedie k úplnému vynechaniu podávania inzulínu, predpokladáme však zníženú spotrebu inzulínu a vyrovnanú hladinu cukru v krvi so spomínanou výraznou redukciou život ohrozujúcich stavov. Pacientka naďalej ostáva na liečbe inzulínovou pumpou,“ dodáva diabetologička.

Projekt medzinárodnej spolupráce

Prvá skúsenosť s transplantáciou pankreatických ostrovčekov v UNLP sa môže zúročiť pri pomoci ďalším pacientom. „Projekt autológnych transplantácií ostrovčekov je určený pre chorých s bolestivou formou chronického zápalu pankreasu. Vtedy sa časť pacientov podrobuje chirurgickému odstráneniu pankreasu. Z odstráneného pankreasu je možné ostrovčeky izolovať a transplantovať ich tomu istému pacientovi, aby sa predišlo rozvoju cukrovky,“ vysvetľuje lekárka Baltesová.

Košické transplantačné centrum UNLP ašpiruje na to, aby slovenským pacientom s diabetom ponúklo komplexný program transplantácie pankreasu či už ako transplantácie celého orgánu alebo transplantácie Langerhansových ostrovčekov. „Táto uskutočnená transplantácia je prvým krokom na tejto ceste,“ uzatvára riaditeľ UNLP.

-bre-