Pediatria je v kríze. Parlament to nerieši

Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) sa v piatok 8. septembra ani po niekoľkých pokusoch opäť nepodarilo otvoriť schôdzu k situácii s pediatrami v krajine. Poslanci mali hlasovať o skrátení ordinačných hodín detských ambulantných pohotovostí a zvýšení poplatkov za neoprávnené využívanie pohotovostí a urgentných príjmov nemocníc. Tento návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti schválila vláda a na opatreniach sa zhodli aj zástupcovia ambulancií a nemocníc počas okrúhleho stola na pôde ministerstva zdravotníctva. Rezort ich navrhol potom, ako vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb pre nedostatok personálu a ich preťaženosť.

Na parlamentnej schôdzi sa však neprezentoval dostatočný počet poslancov. Pokusy o začatie rokovania boli už vo štvrtok 9. septembra, ale po ďalších neúspešných pokusoch v piatok predseda parlamentu Boris Kollár schôdzu ukončil. Otvoriť ju skúsia ešte v pondelok 11. septembra.

Nechápaví poslanci

Minister zdravotníctva Michal Palkovič tvrdí, že ho mrzí, že časť poslancov NRSR nepochopila, v akej kritickej situácii je pediatria. Budúci týždeň plánuje zvolať krízové rokovania. „Máme tu výpovede pediatrov. Časť Slovenska už ide na rozpisy, do konca roka budeme musieť rušiť pohotovosti, keďže sa vyčerpajú hodiny nadčasov, ktoré niektorí lekári v rámci pohotovosti absolvujú. Hrozí, že systém skolabuje,“ vyhlásil Palkovič. Návrh je podľa neho veľmi jasný a ide o sanačné opatrenia na podporu pediatrov. „Mrzí ma, že niektorá časť poslancov šesť mesiacov komunikovanú tému potrebovala donekonečna vysvetľovať,“ podotkol Palkovič.

Na krízovom stretnutí plánuje rezort zdravotníctva rokovať o riešeniach s hlavnými odborníkmi, zástupcami nemocničného aj ambulantného sektora. Chcú sa vyhnúť opakovaniu situácie z konca minulého roka, keď pri rokovaní s lekármi vypršali všetky možné alternatívy riešenia. Minister Palkovič pripomenul, že niektoré stabilizačné opatrenia aplikovali už v lete, ďalšie si ale vyžadujú zmeny zákonov. Na to už pred parlamentnými voľbami, ktoré budú 30. septembra, veľa priestoru nevidí, vzhľadom na rétoriku niektorých poslancov.

Rozčarovaní lekári

K otvoreniu schôdze vyzývali aj lekári. Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory ešte v júli apelovali na politikov, aby schválili skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostných služieb z 22. na 20. hodinu. „Vždy je lepšie zachovať dostupnosť služby, ako riskovať jej úplné zrušenie,“ povedal vtedy prezident komory Pavel Oravec.

Aktuálne je podľa lekárov dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre najmenších reálne ohrozená. „Opätovne vyzývame politikov, aby napriek blížiacim sa voľbám situáciu vyriešili a v parlamente prijali navrhované zmeny. Alebo úmyselne nechávajú horúci zemiak budúcemu parlamentu?“ načrtli zástupcovia komory.

K výzve na riešenie situácie sa pridala aj Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti. Pediatri varovali, že v miestach, kde je situácia neúnosná, nebude možné poskytovať zdravotnú starostlivosť v takom rozsahu ako doteraz. Nemôžu totiž už robiť na úkor svojho fyzického a psychického zdravia.

Budú čakať na nový parlament?

Poslanci mali rokovať aj o uznesení k nelegálnej migrácii a k novele trestného zákona, ale ani tieto schôdze sa nepodarilo otvoriť. Poslanci neberú do úvahy potreby občanov, skonštatoval premiér Ľudovít Ódor po tom, ako parlament ani v piatok neotvoril mimoriadne schôdze. Dodal, že vláda vyčerpala všetky možnosti, keďže legislatívne zmeny môže schváliť len Národná rada.

Sloboda a Solidarita (SaS) aj ďalšie strany dopredu avizovali, že v predloženej forme návrh na skrátenie hodín pohotovostí nepodporia. SaS navrhuje, aby vláda pripravila komplexné riešenie, ktoré schváli nový parlament po voľbách. „Namiesto systémových riešení sme svedkami absolútneho chaosu a predvádzania sa v populizme. Navyše účinnosť zákona je až od januára 2024 a aj preto sme premiéra Ódora žiadali, aby tento návrh prerokoval až nový parlament,“ uviedla poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. Pripomenula stanovisko Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá v prípade skrátenia hodín ambulantných pohotovostí varuje pred kolapsom poskytovania detskej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach.

Poslanci NRSR, pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati, kritizujú poslancov za SaS, že sa pri otvorení mimoriadnej schôdze k pediatrom neprezentovali. Považujú to za politickú frašku. V parlamente bol pritom dostatok poslancov na schválenie zákonov. „Mohli sme vyriešiť situáciu, SaS si povedala, že to podporiť nejde, nerozumieme tomu prístupu,“ povedal na brífingu člen Demokratov a poslanec Juraj Šeliga.

Lucia Hakszer