Aj človek so zdravotným postihnutím má právo voliť. Ale ako?

Posledný deň tohto mesiaca sa na Slovensku uskutočnia voľby do Národnej rady. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská preto pripomína, aké je dôležité, aby všetci občania mali možnosť sa na nich zúčastniť. Žiada, aby obce a mestá implementovali odporúčania z prieskumu prístupnosti volebných budov a miestností, ktorý komisárka realizovala na jeseň 2022 počas spojených regionálnych volieb. Do prieskumu, o ktorom sme informovali aj v Zdravotníckom denníku, sa zapojilo celkom 344 respondentov naprieč celým Slovenskom. Po novom komisárka tiež radí zapojiť do pomoci voličom s obmedzenou schopnosťou pohybu dobrovoľníkov spomedzi študentov.

Jesenný prieskum ukázal, že voliči sa s bariérami stretávajú už na parkoviskách. Počet parkovacích miest vyhradený pre osoby so zdravotným postihnutím, je totiž často nižší, ako stanovuje vyhláška. Tieto miesta by sa mali nachádzať najbližšie k vchodu do príslušnej budovy.

Nedostupné miestnosti

Dlhá cesta hendikepovaného človeka k voľbám pokračuje pri vstupe do volebnej budovy. Podľa prieskumu pri regionálnych voľbách v dvoch tretinách prípadov nebol bezbariérový, teda človek odkázaný na invalidný vozík alebo barle, dnu nedokázal vojsť bez pomoci. Vyše polovica respondentov navyše mala volebnú miestnosť situovanú na vyššom poschodí, nie na prízemí. Podľa Stavrovskej je to prípustné jedine v prípade, že na poschodie je možné vyjsť výťahom.

Ani volebná miestnosť na prízemí vždy nemusí byť vyhovujúca, najmä ak ide o zvýšené prízemie. Najvhodnejším spôsobom bezbariérového vstupu je podľa komisárky vybudovanie nájazdovej rampy. Schodiskové plošiny nie sú univerzálnym riešením. Nie sú vhodné pre elektrické invalidné vozíky, pretože nemajú potrebnú nosnosť, a neriešia bezbariérový prístup napríklad pre rodičov s kočíkmi, starých ľudí či ľudí s barlami. „Mali by byť iba núdzovým riešením. Navyše, podľa platnej vyhlášky prístup do stavby v časti určenej na užívanie verejnosťou musí byť zabezpečený najmenej jedným vstupom na úrovni komunikácie pre chodcov bez vyrovnávacích stupňov. Pri novostavbe, teda stavbe skolaudovanej od roku 2002, musí byť takto riešený hlavný vstup,“ upozorňuje komisárka.

Nájazdová rampa (foto: prekonajmespolubariery.sk)

Ďalšie bariéry sa vyskytovali vo vnútri volebných miestností, napríklad nedostatočný priestor pre pohyb s invalidným vozíkom a úzke dvere.

Pomôcť môžu dobrovoľníci

Voličom, ktorí sami nie sú schopní dostať sa do volebnej miestnosti, väčšinou pomôže člen okrskovej volebnej komisie – príde za ním pod schody alebo pred budovu s prenosnou volebnou schránkou a hlasovacími lístkami. „Toto riešenie však nepovažujem za dôstojný spôsob vykonania volebného práva ani za zaručenie tajnosti hlasovania,“ zdôrazňuje Zuzana Stavrovská. Navyše, ľudia, ktorí prídu voliť sami, podľa nej často nemajú k dispozícii žiadnu informáciu, ako postupovať, alebo ako si privolať člena volebnej komisie.

Keďže podľa Stavrovskej nie je reálne naraz zabezpečiť bezbariérové vstupy do všetkých volebných miestností, pre zlepšenie situácie navrhuje,aby okrskové volebné komisie mali pre podobné prípady určených dobrovoľníkov z radov študentov stredných škôl alebo vyšších ročníkov základných škôl, ktorí by boli k dispozícii osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu.

„Títo by informovali prichádzajúceho voliča o tom, kde sa nachádza jeho volebná miestnosť a sprostredkovali by informáciu o tom, že pred budovou je volič, ktorý sa nemá možnosť dostať k výkonu volebného práva a čaká na príchod okrskovej volebnej komisie,“ odporúča Stavrovská.

Jednoduché opatrenia

Hoci voliči ktorí majú problémy s pohybom, môžu požiadať, aby za nimi prišli na vyslaní členovia volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou, podľa komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím to nie je ideálne riešenie:„Ak má byť pre ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu jedinou možnosťou hlasovanie do prenosnej volebnej schránky doma, naplní sa síce ich volebné právo, ale v izolácii a vylúčení,“ hovorí.

Zuzana Stavrovská tvrdí, že si uvedomuje aktuálnu náročnú finančnú situáciu miest a obcí najmä v súvislosti s infláciou a dopadmi energetickej krízy. „Niektoré z odporúčaní však predstavujú finančne nenáročné opatrenia. Stačí napríklad dôslednejšie zvažovať výber volebných miestností či poschodia, umiestniť prechodovú lištu na prahy dverí či zapojiť dobrovoľníkov. Už aj to môže pomôcť skvalitniť prístup voličov s obmedzenou schopnosťou pohybu k voľbám a k zaručeniu dôstojnejšieho výkonu volebného práva,“ dodáva komisárka.

Lucia Hakszer