Aj lekári špecialisti budú môcť študovať ako rezidenti

Rezidentské štúdium, prostredníctvom ktorého chce ministerstvo zdravotníctva pomôcť riešiť nedostatok lekárov na Slovensku, sa od 1. októbra otvorí pre celkovo 11 špecializácií. Okrem všeobecného lekárstva a obnoveného rezidentského programu pre pediatrov, po ktorom volali aj lekárski odborári, budú lekári môcť absolvovať aj štúdium psychiatrie, pneumológie, endokrinológie, neurológie a ďalších špecializácií. Rezort zdravotníctva tieto odbory určil na základe analýzy a následného definovania chýbajúcich lekárskych miest.

Tento týždeň prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Slovenskú zdravotnícku univerzitu (SZU), ktorá je jednou zo štyroch vysokoškolských pracovísk na Slovensku, poskytujúcich rezidentské štúdium. Ďalšie sú Lekárska fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine a Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Štát prepláca mzdu

Od 1. októbra 2023 sa do rezidentského programu bude môcť zaradiť celkovo až 150 lekárov, z toho 56 v špecializácii všeobecný lekár pre dospelých a 53 v špecializácii pediatria. V ďalších odboroch je to do 7 rezidentov. Dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Payer v rozhovore pre Zdravotnícky denník vysvetlil, že rezidentské štúdium je čosi ako štipendijný program ministerstva zdravotníctva, ktoré rezidentom platí, a tiež platí za nich vzdelávacím inštitúciám. Špecializačné štúdium sa však realizuje aj mimo neho.

Do rezidentského štúdia sú lekári zaraďovaní každoročne 1. februára a 1. októbra. Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe zverejnilo zoznam špecializačných odborov s určením počtu lekárov, ktorí sa môžu zaradiť do rezidentského štúdia s označením samosprávneho kraja, v ktorom bude rezident po ukončení štúdia poskytovať ambulantnú starostlivosť. Štát prepláca náklady na mzdu rezidentov, pričom ich povinnosťou je zostať pracovať v slovenskom zdravotníctve minimálne 5 rokov po skončení programu.

Žiadosť o zaradenie zdravotníckeho pracovníka do rezidentského štúdia podáva jeho zamestnávateľ vzdelávacej ustanovizni s označením samosprávneho kraja, v ktorom po ukončení rezidentského štúdia bude rezident poskytovať zdravotnú starostlivosť. Zamestnávateľom rezidenta môže byť po novom iba poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti, teda nie ambulancia. Do ambulancií sa rezidenti dostanú len v rámci povinných cirkulácií.

Treba motivovať mladých lekárov

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že otvorenie ďalšieho rezidentského štúdia pre všeobecných lekárov, pediatrov a potrebné špecializácie, vrátane detskej psychiatrie, je dobrou správou v súvislosti s riešením nedostatku detských a ďalších lekárov na Slovensku. „O fungovaní programu a jeho význame pre získanie nových lekárov do systému som hovorila na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom, so zástupcami vyšších územných celkov, školiteľmi a s mladými rezidentmi,“ uviedla Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. „Budem rada, ak mladé lekárky a lekári zvážia aj túto možnosť, ako sa uplatniť na Slovensku,“ dodala.

Vláda schválila aj ďalšie opatrenia na stabilizáciu pediatrie, ktoré predložil minister Palkovič. Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí by sa mali skrátiť z 22. na 20. hodinu. Poplatky za návštevu ambulantných pohotovostí by sa mali zvýšiť z 2 na 5 eur, v prípade návštev urgentných príjmov, po ktorých človeka nehospitalizujú, z 10 na 25 eur. Vláda tak chce zamedziť ich zneužívaniu pacientmi a znížiť preťaženie zdravotníckych pracovníkov.

Samosprávne kraje majú zabezpečiť, aby zdravotnícke zariadenia, poskytujúce všeobecnú ambulantnú starostlivosť, ordinovali päť dní v týždni. Kabinet odobril aj návrh na skrátené legislatívne konanie. Rezort navrhol opatrenia potom, čo vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb pre nedostatok a preťaženosť personálu. Následne zmeny bude čakať schvaľovanie v parlamente.

Lucia Hakszer