Ministerstvo zdravotníctva rieši dostupnosť a úhrady zdravotníckych pomôcok

Zástupcovia ministerstva zdravotníctva sa stretli za okrúhlym stolom so širokým okruhom zainteresovaných v oblasti zdravotníckych pomôcok. Cieľom otvorenej diskusie bola výmena názorov na aktuálne požiadavky výrobcov, týkajúce sa úhrad, a hľadanie cesty, ako udržať dostupnosť zdravotníckych pomôcok pri rešpektovaní finančných možností zdravotných poisťovní.

Tento okrúhly stôl bol prvým v rade pravidelných stretnutí, na ktorých sa ministerstvo chystá systematicky riešiť aktuálne otázky z tohto dôležitého segmentu. „Spoločnou snahou chce predchádzať vzniku kritických situácií, aké sa v minulosti vyskytli, napríklad, keď pre nedostatočné úhrady hrozil odchod viacerých renomovaných výrobcov lokomočných pomôcok esenciálnych pre ľudí s dočasným alebo trvalým pohybovým znevýhodnením,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva v tlačovej správe.

Drahé suroviny i energie

Stretnutia sa okrem výrobcov a distribútorov združených v Slovenskej asociácii dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED, zástupcov skupiny menších slovenských a zahraničných výrobcov a dovozcov zdravotníckych pomôcok, ktorí nie sú členmi SK+MEDu či všetkých zdravotných poisťovní, zúčastnili aj lekári-špecialisti z relevantných odborov. Nechýbala ani Asociácia na ochranu práv pacientov, InkoFórum, Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením, Únia nevidiacich a slabozrakých, Organizácia muskulárnych dystrofikov, ale tiež zástupcovia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

V rámci diskusie sa otvorila téma situácie na trhu inkontinenčných a kompresných pomôcok, ortéz, lokomočných pomôcok a vozíkov. „Z úvodnej argumentácie výrobcov vyplynulo, že možnosť zásobovania trhu týmito zdravotníckymi pomôckami začína byť ohrozená nielen pre aktuálnu situáciu s cenami surovín, energií a s logistikou, ale aj v dôsledku dlho neupravovanej výšky úhrad,“ konštatovalo ministerstvo zdravotníctva.

Prizvaní urológovia odôvodnili medicínsku potrebu a nastavené preskripčné pravidlá pre inkontinenčné pomôcky a navrhli možnosti pre ich úpravy.

Poisťovne hľadajú cesty

Zástupcovia jednotlivých pacientskych organizácií prispeli svojim pohľadom užívateľov zdravotníckych pomôcok a poukázali na mnohé praktické problémy v ich reálnej dostupnosti, ktorým pravidelne čelia.

Hovorilo sa tiež o problémoch, ktoré vyplývajú z aktuálneho nastavenia zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Ten rámcuje možnosti príspevkov rezortu na určitý segment zdravotníckych pomôcok.

„Zdravotné poisťovne odprezentovali podrobnú analýzu čerpania zdrojov verejného zdravotného poistenia na prerokovávaný okruh zdravotníckych pomôcok a upozornili na to, že aby mohli navýšenie úhrad podporiť, musí byť najprv známy objem disponibilných zdrojov verejného zdravotného poistenia na budúci rok,“ dodal komunikačný odbor. Poisťovne zároveň hľadali cestu riešenia úhrad inkontinenčných pomôcok v novom finančnom modeli.

„Stretnutie skončilo konštatovaním, že všetky strany poznajúc aktuálnu situáciu vyvinú maximálne úsilie, aby do nadchádzajúcej septembrovej Kategorizačnej komisie ministerstva zdravotníctva pre zdravotnícke pomôcky bolo možné predložiť časť návrhov na úpravu úhrad tak, aby mali šancu na implementáciu do praxe už od nového roka,“ uzavrelo ministerstvo zdravotníctva.

-bre-