Minister zdravotníctva odvolal riaditeľa štátnej poisťovne. Dôvodom je neefektívne hospodárenie

Richard Strapko končí ako generálny riaditeľ slovenskej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič ho v pondelok 10. júla odvolal z funkcie. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že vlastné imanie štátnej poisťovne je historicky najviac v mínuse a generálny riaditeľ Strapko nedokázal predložiť žiadne konkrétne opatrenia na ozdravenie jej hospodárenia.

Na konci júna tohto roka Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou informoval, že strata VšZP dosiahla ku koncu minulého roka 153,8 milióna eur a pokračujúce prehlbovanie strát zapríčinilo, že k 31. marcu tohto roka štátna poisťovňa už vykazovala záporné vlastné imanie v hodnote -8,8 milióna eur. „Poisťovňa je v dlhodobej strate, ktorá sa stále navyšuje. Ministerstvo zdravotníctva, ako jediný akcionár VšZP, zaviazalo vedenie poisťovne k tomu, aby doložilo, akým spôsobom chce uskutočniť ozdravný plán. Opatrenia by mali ušetriť 51 miliónov,“ povedal Michal Palkovič na pondelkovom tlačovom brífingu. Plán plnenia opatrení podľa neho poisťovňa nevypracovala dostatočne kvalitne „Za túto časť bol zodpovedný generálny riaditeľ,“ podotkol minister. V ozdravnom pláne VšZP bolo podľa Palkoviča plnenie niektorých míľnikov odložené na príliš neskoro a neboli riadne dokladované niektoré zmluvné vzťahy. Za tri mesiace na ministerstve zdravotníctva som od generálneho riaditeľa počul samé konštatovania a žiadne riešenia,“ poznamenal Palkovič.

Bizarné odvolanie

Richard Strapko tvrdí, že dlhodobo upozorňuje na zásadné problémy vo financovaní zdravotníckeho sektora. Výsledok záporného hospodárenia všetkých troch slovenských zdravotných poisťovní je podľa neho dôsledkom nedostatočného rozpočtu, nie neefektívneho hospodárenia VšZP. Uviedol to aj v reakcii na jeho odvolanie, ktorú poslal médiám. „Jediným účinným riešením je dofinancovanie celého sektora zdravotníctva a následne ďalšie systematické zmeny,“ myslí si Strapko.

Minister Palkovič tvrdí, že problémy v štátnej poisťovni nie sú len o tom, že treba dofinancovať celý sektor. „Očakával som, že ako zodpovední manažéri budú pomenovávať a prichádzať s riešeniami, ktoré kondíciu VšZP zlepšia,“ povedal. Priznal však, že v ideálnej kondícii nie sú ani poisťovne Dôvera a Union.

Čo sa týka VšZP, s dvoma zostávajúcimi členmi predstavenstva Beatou Havelkovou a Ľubomírom Kováčikom chce ministerstvo podľa Palkoviča spolupracovať na splnení ozdravných míľnikov a prispieť k lepšej kondícii poisťovne. Ich zotrvanie na pozíciách je však otázne. „Vzhľadom k zjavnej nedôvere zo strany aktuálneho ministra zdravotníctva, ponúkli svoje funkcie v predstavenstve Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj moji kolegovia MUDr. Beata Havelková a Ing. Ľubomír Kováčik, minister však ich rezignáciu zatiaľ neprijal,“ uviedol pre médiá Strapko. Priblížil, že z funkcie predsedu predstavenstva štátnej poisťovne bol odvolaný telefonicky „mimoriadne bizarným spôsobom počas plánovanej dovolenky s rodinou.“

Opatrenie odmietli, vraj by znížilo dostupnosť liečby

Odvolaný riaditeľ tiež uviedol, že celé predstavenstvo poisťovne v uplynulých dňoch zásadne odmietlo konkrétne mitigačné opatrenie nariadené ministerstvom zdravotníctva, a síce neschvaľovať zo dňa na deň lieky na výnimku. „Ak by sa toto opatrenie vzhľadom na nami vyvolaný tlak a náš nesúhlas nezmenilo, znamenalo by ohrozenie liečby pre takmer 4000 ťažko chorých aj onkologických poistencov. Upozornili sme na fakt, že nikdy nebudeme stavať peniaze a politické záujmy nad ľudské životy. Aj vďaka našej intervencii sa uvedené opatrenie podarilo z navrhovaných úsporných opatrení odstrániť,“ hovorí riaditeľ, ktorému vyjadrili podporu členovia manažmentu VšZP v otvorenom liste.

Podľa ministra Palkoviča sa vývoju straty VšZP treba jednoznačne postaviť a dostupnosť zdravotnej starostlivosti opatreniami nebude znížená „Ak ušetríme finančné zdroje, vieme ich účelovo investovať do inovatívnych liekov alebo liekov, ktoré sú kategorizované, ale nie sú dostupné,“ hovorí.

Richard Strapko si myslí že vlastný akcionár Všeobecnú zdravotnú poisťovňu aj so stovkami jej zamestnancov mediálne pochováva, a to „v záujme konkrétnej finančnej skupiny, ktorá roky parazituje na žalostnom stave slovenského zdravotníctva.“

Aj štát musí byť efektívny

Palkovič vyhlásil: „Chceme ukázať, že aj štát dokáže urobiť opatrenia, ktoré racionalizujú prevádzkové náklady a nastaviť efektívnejšie zmluvy.“ K istému dofinancovaniu slovenského zdravotníctva podľa neho bude musieť dôjsť, jeho rozsah však ešte ministerstvo neurčilo. „Do sektora sme dali jeden preddavok navyše, aby sme získali čas na ďalšiu analýzu a rozhodnutia. Tiež zabezpečili likviditu poisťovne,“ povedal. Dodal, že v sektore sú isté veci, ktoré VšZP sama nedokáže ovplyvniť, preto ich bude musieť analyzovať a riešiť práve rezort zdravotníctva. „Je to napríklad vývoj v počtoch ekonomicky aktívneho obyvateľstva alebo vývoj cien liekov,“ hovorí minister.

Po odvolaní generálneho riaditeľa štátnej poisťovne má vymenovanie nového v rukách Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V hre je podľa Palkoviča veľa ľudí a konkrétne meno zverejnia až po odobrení predsedníčkou úradu Renátou Bláhovou. „Chystáme zmeny aj v štatúte Dozornej rady VšZP, ktorá dohliada na to, ako predstavenstvo poisťovne narába s našimi verejnými zdrojmi. Chceme zabezpečiť efektivitu aj tým, že dozorná rada bude mať vyššie kompetencie, a mal by v nej byť zástupca ministerstva zdravotníctva,“ uzavrel Palkovič.

Lucia Hakszer