Zrušenie niektorých pôrodníc má podľa rezortu zdravotníctva skvalitniť starostlivosť o rodičky a bábätká. V regiónoch protestujú

V dôsledku optimalizácie siete nemocníc sa od budúceho roka majú zrušiť pôrodnícke oddelenia v okresoch Snina, Partizánske, Myjava, Kráľovský Chlmec a Revúca, v ktorých je menej ako 400 pôrodov ročne. Ženy budú rodiť v nemocniciach v iných mestách. Podľa slovenského ministra zdravotníctva je dôležité, aby pôrody vykonávali lekári s potrebnou praxou v nemocniciach s dostatkom personálu.

„My veľmi vnímame, že presun pôrodníc je skutočne citlivá téma. Avšak, čím menej výkonov má nemocnica, tým menej skúseností má personál s pôrodom, najmä, ak by sa vyskytli komplikácie,“ konštatuje šéf rezortu Michal Palkovič, „Súhlasia s nami aj odborní lekári, aj zdravotnícki analytici. Poskytovaná zdravotná starostlivosť v nemocnici musí byť na profesionálnej úrovni a musí byť  zabezpečená profesionálmi s adekvátnymi skúsenosťami a praxou.“

Miestni obyvatelia však za zachovanie pôrodníc podpisujú petície. Ako sme informovali, v Revúcej sa obávajú, že keď sa zruší gynekologické oddelenie, postupne sa zruší aj oddelenie detské, potom interné a neskôr môže padnúť celá nemocnica. Po zrušení pôrodnice by museli ženy rodiť v Rimavskej Sobote alebo v Rožňave, ktoré sú od Revúcej vzdialené hodinu cesty.

Podľa primátora Revúcej Júliusa Buchtu v hornatom regióne, ako je stredný Gemer, určite nebude zachovaná časová dostupnosť zdravotnej starostlivosti garantovaná ústavou.

Snažia sa vysvetľovať

Zo Sniny sa pôrody budú musieť presunúť do Humenného, Vranova nad Topľou alebo  Michaloviec, z Partizánskeho do Topoľčian a Bojníc, z myjavskej pôrodnice sa preskupia medzi Skalicou, Piešťanmi a Trenčínom a namiesto Kráľovského Chlmca budú ženy rodiť v Trebišove alebo v Michalovciach.

Zástupcovia týchto nemocníc deklarovali pripravenosť na prijímanie pacientiek z presunutých pôrodníc. „Naše pôrodnice a novorodenecké oddelenia v Humennom, Rožňave a Trebišove sú pripravené kapacitne aj personálne na zvládnutie vyššieho počtu pôrodov,“ povedal generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia Radoslav Čuha. Pracoviská podľa jeho slov prešli komplexnými modernizáciami a rodičkám poskytnú komfort a bezpečnosť. „Súčasne budú maximálne ústretové k spolupráci s regionálnymi asistentmi zdravia pri predpôrodnej príprave rodičiek z vylúčených skupín obyvateľstva. Rovnako ústretové budú naše nemocnice aj voči zdravotníkom pôvodných pôrodníc, ktorí by radi naďalej pôsobili v tomto odbore,“ tvrdí.

Práve v záujme detailne vysvetliť túto tému najzraniteľnejším skupinám – marginalizovaným rómskym komunitám, sa minulý týždeň  uskutočnili regionálne osvetové stretnutia s predstaviteľmi Inštitútu zdravotných analýz, vedením nemocníc Svet zdravia a zamestnancami príspevkovej organizácie Zdravé regióny v Rožňave, Humennom a v Trebišove. Účastníci stretnutia mali možnosť navštíviť aj priestory gynekologicko-pôrodníckych oddelení v Rožňave a v Trebišove.

„Dôležitá bola najmä účasť koordinátorov Zdravých regiónov, ktorí pracujú v marginalizovaných rómskych komunitách. Práve oni sú tí, ktorí na jednej strane tlmočili obavy ich klientok týkajúce sa časov dojazdu do nemocníc, kvality zdravotníckych úkonov a podobne, a na strane druhej budú tlmočiť získané informácie budúcim mamičkám,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Za dôležité rezort považuje správne nasmerovanie budúcich matiek, plánovanie pôrodu, prípravu na príchod do pôrodnice, a  najmä návštevy predpôrodnej poradne.

Aj v tom môže byť problém. Riaditeľka nemocnice v Revúcej, kde majú zavrieť pôrodnicu, Janette Hrbálová sa v apríli vyjadrila, že dochádzanie na predpôrodnú prípravu do vzdialeného mesta bude pre ženy komplikované. Pre hornatý gemerský terén je presvedčená, že väčšina žien bude rodiť v sanitkách, hlavne v zime.

Komplexná starostlivosť o matku a bábätko bude povinná

Poslanec zdravotníckeho výboru Vladimír Baláž (Smer-SD) sa na konferencii ITAPA vyjadril, že reforma spôsobuje enormný politický nátlak. „Keď nejaký zdravotnícky odborník povie, že treba zrušiť napríklad pôrodnicu v Snine, stretne sa to s veľkým nesúhlasom verejnosti,“ povedal Baláž. Kritizoval, ako vláda optimalizáciu siete nemocníc komunikovala, respektíve nekomunikovala.

Od januára 2024 budú vo všetkých pôrodniciach na Slovensku povinné neonatologické oddelenie a jednotka intenzívnej starostlivosti pre novorodencov (JISN). „Vďaka tomu, že pribudnú JISN do všetkých pôrodníc, vyhneme sa niektorým presunom a starostlivosť o novorodencov bude lepšia. O pacientku a novorodenca bude postarané v rámci jednej nemocnice,“ avizovalo ministerstvo zdravotníctva. Dnes má viac ako 40 percent z 51 slovenských pôrodníc iba fyziologické oddelenie určené pre zrelých novorodencov. Preto všetky komplikovanejšie stavy musia byť prevážané do iných nemocníc, čo môže ohroziť život ženy aj dieťaťa.

Súčasťou reformy nemocníc je tiež to, že každá pôrodnica bude musieť zabezpečiť nepretržitú prítomnosť anestéziológia. „Presúvané pôrodnice (v Snine, Partizánskom, Myjave, Kráľovskom Chlmci a Revúcej) často nedokážu zabezpečiť prítomnosť anestéziológa 24 hodín denne, 7 dní v týždni, čo ženám sťažuje prístup k epidurálnej anestézii počas klasického vaginálneho pôrodu, nehovoriac o závažných komplikáciách, ako je napríklad cisársky rez,“ konštatuje rezort. Optimalizácia siete určuje, že pôrodnice sú povinné v každej nemocnici druhej a vyššej úrovne. Nemocnice prvej úrovne môžu mať pôrodnice formou doplnkového programu.

Lucia Hakszer