Parlament schválil očkovanie v lekárňach. Vakcinovať sa bude proti chrípke na odporúčanie lekára

Na Slovensku sa bude očkovať aj v lekárňach. Parlamentom totiž prešla novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, vďaka ktorej budú môcť farmaceuti podávať vakcínu proti chrípke. Ešte predtým to ale musí pacientovi odporučiť ošetrujúci lekár. Lekárnici to napriek tomu oceňujú.

Po odporúčaní lekára sa budú môcť dospelí ľudia očkovať proti chrípke aj v lekárňach. Zmena prešla parlamentom na poslednej riadnej schôdzi pred letnou prestávkou. Podľa ministerstva zdravotníctva to môže zvýšiť zaočkovanosť populácie. „Slovensko sa tak priblíži ku krajinám, kde je očkovanie v lekárni prostredníctvom farmaceutov rovnako dostupné a dlhodobo tak pomáha zvyšovať ochranu populácie proti chrípke,“ uviedol v reakcii na hlasovanie poslancov prezident Slovenskej lekárnickej komore (SLeK) Ondrej Sukeľ.

Zaočkovanosť slovenskej populácie proti chrípke je podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) jedna z najnižších v Európe. V posledných desiatich rokoch dosahovala zaočkovanosť populácie približne päť percent. „Väčšina farmaceutov na Slovensku prejavila v prieskume z roku 2021 záujem absolvovať akreditované vzdelávanie, ktoré ich pripraví na novú kompetenciu,“ poukazuje viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

Chrípka pritom spôsobuje každý rok štyri milióny až 50 miliónov symptomatických prípadov v Európe a 15-tisíc až 70-tisíc európskych občanov každoročne zomiera na príčiny spojené s chrípkou. Tieto údaje poukazujú na vysokú záťaž chrípkou a s tým spojené narastajúce sociálne a ekonomické náklady, čím zdôrazňujú dôležitosť prevencie tohto ochorenia. Očkovanie je pritom podľa SLeKu najúčinnejším spôsobom prevencie chrípky.

Certifikovaný lekárnik

Očkovanie v lekárňach by mal vykonávať farmaceut s certifikátom na očkovanie dospelých osôb. Odborná príprava lekárnikov bude prebiehať v rámci nového akreditovaného certifikačného študijného programu. Dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas zdôrazňuje, že vzdelávanie lekárnikov bude zahŕňať nielen tréning aplikácie vakcín, ale aj zvládnutie neodkladnej podpory životných funkcií a jeho súčasťou budú tiež teoretické vedomosti o vakcinácii, či praktická príprava pod odborným vedením lekára v ambulancii.

Príprava schválenej legislatívnej úpravy a obsahu certifikačnej prípravy trvala viac než dva roky. Podľa komory sa na nej podieľali imunológovia, epidemiológovia, všeobecní lekári a farmaceuti. Zavedenie očkovania v lekárňach okrem SLeKu podporila Slovenská spoločnosť všeobecného a praktického lekárstva a ďalšie odborné spoločnosti.

„Tento nevšedný konsenzus naprieč profesiami vnímame ako významný krok a odbornú garanciu užitočnosti nielen priblíženia očkovania ľuďom, ale tiež ako dlho očakávaný začiatok využívania odborných kompetencií slovenských farmaceutov“ uzatvára Sukeľ.

Ľudia majú o očkovanie záujem

O očkovanie v lekárňach je podľa vlaňajšieho prieskumu záujem aj na Slovensku. Zo skupiny ľudí, ktorí sa očkujú, alebo to v budúcnosti nevylučujú, by 75 percent využilo možnosť očkovať sa u svojho všeobecného lekára a 11,9 percenta by využilo na očkovanie lekáreň. Zo skupiny ľudí žijúcich vo veľkom meste by privítalo očkovanie u všeobecného lekára len 53 percent, ale v lekárni až 27,5 percenta opýtaných.

Ak sa chce niekto na Slovensku v súčasnosti očkovať, musí navštíviť alebo zavolať svojmu lekárovi a požiadať ho o vystavenie e-receptu na vakcínu. Pacient si potom musí ísť vyzdvihnúť vakcínu do lekárne, vrátiť sa do ambulancie lekára a nechať sa očkovať. Môže si ju však taktiež zaniesť domov, uchovať v chladničke a napríklad ďalší deň ísť späť a nechať si vakcínu aplikovať.

Po novom sa budú môcť dať dospelí ľudia očkovať v lekárni až potom, keď im to písomne predpíše lekár. Jeho odporúčanie bude súčasťou lekárskeho predpisu na vakcínu, ktorý nemôže byť starší ako tri dni.

Miroslav Homola