V Nemocnici Bory spustili operácie, zatiaľ nie sú zazmluvnené štátnou zdravotnou poisťovňou

Zmluva Nemocnice Bory v Bratislave so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) naďalej pokrýva iba ambulantné a rádiodiagnostické výkony. Hoci nová súkromná nemocnica od začiatku mája spustila operačné programy, do prevádzky uviedla prvú lôžkovú časť a rozšírila činnosť oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Aktuálny rozsah zdravotnej starostlivosti tak môže nemocnica poskytovať v režime verejného zdravotného poistenia iba pacientom zo súkromných zdravotných poisťovní. „Tento stav sa nepodarilo zmeniť ani napriek záujmu zo strany poistencov VšZP. Momentálne najvyšší záujem cítiť na úrovni operačných programov a budúcich pôrodov,“ uvádza v stanovisku Tomáš Kráľ, hovorca sietí ProCare a Svet zdravia.

Podľa VšZP prebiehajú rokovania

„Neustále rastie záujem o služby nemocnice, len samotné call centrum vybaví vyše päťsto žiadostí o vyšetrenie denne. Preto ma úprimne mrzí, že po vyše mesiaci od oficiálneho otvorenia musíme pri plánovaní operačných zákrokov a hospitalizáciách začať robiť rozdiely medzi poistencami jednotlivých zdravotných poisťovní. Navyše, viac ako 50 percent z doteraz ošetrených pacientov bolo poistencami VšZP. Považujem to za nespravodlivé a verím, že sa tento stav podarí čo najskôr napraviť,“ zdôrazňuje Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ Nemocnice Bory.

VšZP tvrdí, že s Nemocnicou Bory ešte stále rokuje. „Zazmluvnenie jednodňovej zdravotnej starostlivosti je predmetom aktuálnych rokovaní VšZP a Nemocnice Bory. V primárnom záujme VšZP je momentálne naplniť potreby všetkých nemocníc podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva a zároveň zabezpečiť kvalitnú ústavnú zdravotnú starostlivosť na celom Slovensku, čo sťažuje napätá finančná situácia v rezorte zdravotníctva,“ približuje aktuálnu situáciu hovorkyňa VšZP Ivana Štefúnová vo vyjadrení pre Zdravotnícky denník.

Podľa jej slov VšZP záleží tom, aby jej poistenci mali prístup k zdravotnej starostlivosti aj v tomto zdravotníckom zariadení. „Žiadosť, ktorá nám bola doručená, však nie je kompletná, a preto sme vyzvali zástupcov Nemocnice Bory k doplneniu chýbajúcich náležitostí a odstráneniu nedostatkov, aby sme pre našich klientov mohli zabezpečiť kvalitnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť,“ dodáva Štefúnová.

Postupné otváranie jednotlivých častí

Nemocnica Bory má za sebou od začiatku mája niekoľko onkogynekologických, ortopedických a neurochirurgických operácií. V stredu 3. mája sa uskutočnila prvá chirurgická operácia onkologického pacienta s využitím unikátnej robotickej technológie Da Vinci XI.

Nemocnica bude svoje jednotlivé časti uvádzať do prevádzky postupne, plnohodnotný režim by mala dosiahnuť na jeseň tohto roka. Začiatkom júna bude otvorená pôrodnica s neonatológiou. Na jeseň plánuje Nemocnica Bory spustiť aj urgentný príjem a pracovisko dialýzy. Nemocnica do konca apríla vyšetrila už vyše 2 400 pacientov, polovica bola poistencami VšZP, ktorí však majú bezplatný prístup len k ambulantným a rádiodiagnostickým výkonom.

Nová koncová Nemocnica Bory v Bratislave začala svoju prevádzku na začiatku apríla. Ide o doteraz najvyššiu súkromnú investíciu do slovenského zdravotníctva, spoločnosť Penta Hospitals stála nemocnica 250 miliónov eur.

Jozef Brezovský