Očkovanie v lekárňach vypadlo z návrhu zákona. Ministerstvo zdravotníctva sa spolieha na poslancov

Ministerstvo zdravotníctva z novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach vypustilo návrh, podľa ktorého by sa zaviedlo očkovanie aj v slovenských lekárňach. Rezort sa odvoláva na nedostatočnú podporu na vláde, ktorá novelu schválila bez bodu o očkovaní. Slovenská lekárnická komora (SLeK), ktorá opatrenie presadzovala, konanie rezortu nechápe. Ministerstvo sa pritom chce spoľahnúť na poslancov v parlamente.

Očkovanie v lekárňach by mal vykonávať farmaceut s certifikátom na očkovanie dospelých osôb, pričom v prvej fáze začiatkom budúceho roka sa malo očkovať proti chrípke, prípadne proti ochoreniu covid-19. Tak malo v skratke vyzerať zavedenie očkovania v lekárňach na Slovensku. Tento bod zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach ale ministerstvo zdravotníctva z novely nakoniec vypustilo.

Komunikačný odbor rezortu zdravotníctva pre Zdravotnický deník uvádza, že navrhnutá novela zákona v podobe, ako bola predložená na rokovanie vlády, nezískala dostatočnú podporu ministrov. „Je však možné očakávať, že zavedenie očkovania v lekárňach bude predložené ako poslanecký pozmeňujúci návrh počas druhého čítania v parlamente,“ uvádza komunikačný odbor s tým, že ministerstvo o tom informovalo aj SLeK.

Nikto nám dôvod nevysvetlil, tvrdia farmaceuti

Mediálne oddelenie SLeKu pre Zdravotnický deník uviedlo, že doteraz od ministerstva neobdržali oficiálne dôvody vypustenia očkovania zo zákona. Zavedenie očkovania v lekárňach sa pritom SLeK snaží presadiť už viac ako dva roky spoločne s ministerstvom zdravotníctva. „Preto nerozumieme dôvodom, ktoré viedli k nečakanému a nevysvetliteľnému vypusteniu tejto dlho očakávanej zmeny, podporovanej a pripravovanej v súčinnosti so samotným ministerstvom,“ uvádza mediálne oddelenie pre Zdravotnický deník s tým, že za vypustením návrhu boli zrejme politické výhrady.

Farmaceuti okrem predloženého návrhu na zmenu legislatívy v minulosti pripravili diskusnú platformu odborníkov či vzdelávací program pre farmaceutov. Očkovanie chceli zaradiť do zoznamu poskytovanej lekárenskej starostlivosti. Pomocou zákona mali v lekárňach vzniknúť samostatné oddelenia, ktoré mali byť určené na poskytovanie výkonov. Okrem toho by muselo byť upravené aj takzvané vykazovanie výkonov cez portál e-zdravie.

Aby mohlo očkovanie prebiehať aj v lekárňach, v zákone sa malo zmeniť materiálne, priestorové a personálne vybavenie lekární. Legislatíva mala okrem toho rozšíriť zoznam certifikovaných pracovných činností a zároveň zaradiť jednu novú, ktorá by bola určená pre farmaceutov. Navrhované legislatívne zmeny sú tiež komplexom úprav viacerých zákonov, opatrení a vyhlášok. Medzi inými sú to napríklad vyhláška o požiadavkách na správnu lekárenskú prax či spomínaný zákon o liekoch.

V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva tak vznikol legislatívny návrh predložený ministerstvom zdravotníctva, voči ktorému podľa farmaceutov neboli vznesené žiadne zásadnejšie pripomienky a žiadnou z relevantných lekárskych spoločností. Napriek tomu ministerstvo očkovanie v lekárňach zo zákona vypustilo.

Vďaka lekárňam rastie zaočkovanosť

To, že očkovanie v lekárňach má svoje opodstatnenie, dokazujú aj štatistiky. V krajinách, ktoré majú zavedenú legislatívu umožňujúcu očkovanie v lekárňach alebo inými zdravotníckymi pracovníkmi, zároveň rastie zaočkovanosť populácie. Týka sa to napríklad Spojeného kráľovstva, Portugalska, Švajčiarska či Francúzska.

O očkovanie v lekárňach je podľa vlaňajšieho prieskumu záujem aj na Slovensku. Zo skupiny ľudí, ktorí sa očkujú, alebo to v budúcnosti nevylučujú, by 75 percent využilo možnosť očkovať sa u svojho všeobecného lekára a 11,9 percenta by využilo na očkovanie lekáreň. Zo skupiny ľudí žijúcich vo veľkom meste by privítalo očkovanie u všeobecného lekára len 53 percent, ale v lekárni až 27,5 percenta opýtaných.

Ak sa chce niekto na Slovensku v súčasnosti očkovať, musí navštíviť alebo zavolať svojmu lekárovi a požiadať ho o vystavenie e-receptu na vakcínu. Pacient si potom musí ísť vyzdvihnúť vakcínu do lekárne, vrátiť sa do ambulancie lekára a nechať sa očkovať. Môže si ju však taktiež zaniesť domov, uchovať v chladničke a napríklad ďalší deň ísť späť a nechať si vakcínu aplikovať.

Napriek tomu, že očkovanie z legislatívy vypadlo, je okrem schválenia nového zákona podľa odborníkov potrebné vykonať ešte niekoľko úprav vykonávacích predpisov a vyhlášok, schváliť certifikačný vzdelávací program pre farmaceutov, vyriešiť úhrady zdravotných poisťovní za očkovanie a informačné prepojenie o údajoch pacientov.

Miroslav Homola