Chirurgická klinika, Fakultná nemocnica Nitra. Foto: Fakultná nemocnica Nitra

Reforma nemocničnej siete je nevyhnutná, myslia si v Nitrianskom kraji. Očakávajú ale prínos pre občanov

Koncom minulého roka predstavilo ministerstvo zdravotníctva optimalizáciu nemocničnej siete, ktorá jednotlivé slovenské nemocnice zaradila do piatich kategórií. V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) situáciu momentálne analyzujú.

Zároveň kraj komunikuje s riaditeľmi dvoch štátnych a štyroch neštátnych ústavných zariadení. „V marci je plánované stretnutie s pracovníkmi ministerstva zdravotníctva, na ktorom by sa mali vyjasniť prípadné sporné otázky,“ hovorí profesor Bruno Rudinský, lekár NSK, pre Zdravotnický deník.

Rokovania s ministerstvom

Väčšie problémy vedenie kraja neočakáva. „Skôr musíme spolu s vedením nemocníc a ministerstvom zdravotníctva hľadať optimálne riešenia pre obyvateľov NSK,“ konštatuje prof. Rudinský. Zatiaľ nenaznačuje, ani ktoré nemocnice by mali byť zaradené do inej kategórie. Odôvodňuje to predovšetkým diskusiou s pracovníkmi rezortu zdravotníctva. „Sú to zo strany ministerstva len prvotné návrhy,“ dodáva lekár NSK.

Reforma v sieti ústavných zdravotníckych zariadení, ale aj v ambulantnej sieti, je podľa profesora Rudinského nevyhnutná. „Prvotným cieľom ale musí byť prínos pre občana a pacienta,“ tvrdí.

Ako dodáva, uvítal by širšie právomoci samospráv pri rozhodovaní o zdravotnej starostlivosti. „Hlavne v oblasti tvorby siete poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti,“ uzatvára lekár NSK.

Dobudovanie medicínskych odborov

Ako pre Zdravotnický deník hovorí Marian Korytiak, riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra, zaradenie do tretej kategórie vyplýva z parametrov zadaných zriaďovateľom, teda ministerstvom zdravotníctva. „Keď zohľadníme súčasnú stabilizovanú situáciu v personálnej oblasti lekárov, zdravotných sestier a zdravotníckeho personálu ako celku, považujeme naše zaradenie zo strany zriaďovateľa za logické,“ konštatuje Korytiak.

Priebeh Optimalizácie siete nemocníc podľa neho prebieha v zákonom zadefinovanej časovej osi. Fakultná nemocnica Nitra tento priestor využíva, aby dobudovala jednotlivé medicínske odbory podľa ich náročnosti. „Prebieha dobudovanie Urgentného príjmu druhého typu, diagnostiky, ktorou nemocnica nedisponuje od roku 2004,“ poznamenáva riaditeľ nemocnice.

Za účelom stabilizácie vykonali v zariadení personálne opatrenia z krátkodobého hľadiska do troch rokov a dlhodobej činnosti do piatich rokov. „Pohyb lekárov medzi nemocnicami je prirodzený. Je vnútornou otázkou riadiacich procesov, aby nespôsoboval problém, čo sme v našom nastavení minimalizovali,“ dodáva Korytiak.

V Nitrianskom kraji má nemocnicu aj sieť Svet zdravia. „Topoľčianska nemocnica má ambíciu poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu druhej úrovne s vybranými doplnkovými programami tretej úrovne. Personálna situácia je v nemocnici stabilizovaná a vďaka novým centrálnym operačným sálam sa počet chirurgických a ortopedických výkonov neustále zvyšuje,“ tvrdí Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia pre Zdravotnický deník.

Jozef Brezovský