Foto: Pixabay

Projekt výstavby novej nemocnice Rázsochy v Bratislave má za sebou ďalší krok

Výstavba novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy by sa mala začať v druhom štvrťroku 2024 a ukončená by mala byť koncom roka 2029. Uvádza to zámer projektu, ktorý Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Predpokladané stavebné náklady sú 263 miliónov eur.

Ako sa uvádza v zámere, investičné náklady boli určené predbežne, na základe všeobecne uznávaných jednotkových cien pre jednotlivé činnosti. „Celkové náklady na realizáciu navrhovaného zámeru vzhľadom na pohyblivosť cien stavebných prác, či cien technologických zariadení, v závislosti od vybraných dodávateľov budú stanovené v neskorších štádiách procesu výstavby,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR).

Kapacita bude 695 lôžok

Z hľadiska štruktúry nemocnice sa počíta s približne 695 lôžkami, 20 operačnými sálami, 40 ambulanciami a asi 35 000 hospitalizáciami ročne. Podľa MZ SR bude v nemocnici celkom 1695 pracovníkov, z ktorých by malo byť 410 lekárov a spolu 800 sestier, asistentov a sanitárov.

Nová nemocnica si dáva za cieľ, že preorganizuje štruktúru poskytovanej starostlivosti v Bratislavskom regióne. „Pacient by mal dostať komplexnú starostlivosť na jednom mieste, čo sa dnes často nedeje, pretože Univerzitná nemocnica Bratislava má päť budov a nie každá poskytuje všetky typy starostlivosti. Pôjde o najmodernejšie technicky aj personálne vybavené centralizované pracoviská na Slovensku poskytujúce najnovšie high-tech medicínske postupy,“ uvádza MZ SR v zámere. Nová univerzitná nemocnica podľa neho zvýši kvalitu nielen poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ale bude zároveň slúžiť študentom medicíny ako moderné prostredie pre plnohodnotné vzdelávanie.

Nová univerzitná nemocnica sa navrhuje v areáli pôvodnej nemocnice z 80-tych rokov, ktorá bola čiastočne asanovaná v roku 2020. Objekt bude kopírovať pôdorys pôvodnej nemocnice.

V rámci riešeného územia sa nachádza sieť komunikácií a infraštruktúry, ktorá bude doplnená v súvislosti s potrebami predmetnej stavby. Súčasťou riešenia je aj napojenie cestnej siete na budúcu zástavbu, ako aj podzemný koridor k funkčne prepojeným budovám. Riešenie umožní aj prístup na pozemky v severnej časti územia.

Počíta sa aj s ďalším rozšírením

Súčasťou predloženého zámeru bude aj výstavba spevnených plôch, parkovacích stojísk, sadových úprav a napojenia na príslušné prípojné body inžinierskych sietí. Samotný nemocničný komplex bude pozostávať z objektu nemocnice a akademickej budovy.

Objekt nemocnice bude kompaktným viacpodlažným celkom. Budú na ňom osadené dve veže s pôdorysným tvarom písmena H. Objekt bude mať štyri suterénne a sedem nadzemných podlaží a bude do budúcna predpripravený na rozšírenie doplnením tretej veže, ktorá navýši kapacitu o ďalších 500 lôžok. Na strešnej konštrukcii jednej veže bude vybudovaný vyvýšený heliport pre urgentný príjem. Nemocničný objekt počíta s celkovou plochou viac ako 155 tisíc metrov štvorcových.

Akademická budova je riešená ako viacpodlažný celok orientovaný kolmo na objekt nemocnice, pričom oba objekty budú prepojené „komunikačným tunelom“. Bude pozostávať z piatich suterénnych a šiestich nadzemných podlaží. Jej plocha bude 44 tisíc metrov štvorcových.

Myšlienka vznikla už v roku 1982

Príprava výstavby fakultnej nemocnice Bratislava – Rázsochy sa začala spracovaním projektovej úlohy a jej schválením 15. júla 1982. Projektová dokumentácia bola schválená 28. marca 1985. Rozhodnutie o umiestnení stavby nadobudlo právoplatnosť 15. októbra 1985.

Následne sa začali prípravné práce – výkupy pozemkov, príprava územia, príprava a postupné budovanie súvisiacich investícií (inžinierske siete, prístupové komunikácie a pod.), ktoré sa realizovali až do roku 1991. Stavba bola zapísaná ako záväzná úloha štátneho plánu uznesením vlády 7. júla 1986. Stavebné povolenie, ktoré bolo vydané 31. augusta 1987, nadobudlo právoplatnosť 14. októbra 1987.

Výstavba prebiehala podľa možností, aj keď s rôznymi komplikáciami a zmenami projektu. Nakoniec 31. októbra 2000 vláda zrušila uznesenie z roka 1997 a financovanie nemocnice Rázsochy bolo zastavené. V neskoršom období Ministerstvo zdravotníctva nemalo finančné prostriedky na dostavbu a v roku 2017 bola vládou prijatá Koncepcia rozvoja Univerzitnej nemocnice Bratislava a návrh realizácie výstavby novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Projekt novej nemocnice Rázsochy bol zahrnutý do tzv. plánu obnovy. V lete 2022 podpísalo ministerstvo zdravotníctva zmluvu s projektantom na prípravu projektu.

Jozef Brezovský