Strava pre hospitalizovaných pacientov predstavuje významné finančné náklady pre slovenské nemocnice, ktoré sú nútené reagovať na zvyšovanie cien. Inflácia na Slovensku totiž prekonala v novembri 15 percent a najviac sa na jej zvýšení podieľali potraviny, ktorých cena sa medziročne zdvihla o 29 percent.
Stravná jednotka musí zohľadňovať dodržiavanie energetickej a biologickej hodnoty podávanej stravy, vplývajú na ňu ale aj ekonomické ukazovatele nemocnice.
Vlani sa ceny nemenili
Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorú tvorí päť nemocníc v hlavnom meste, vzhľadom k zvyšujúcim cenám potravín už bola nútená zvýšiť cenu stravnej jednotky. „Paušálnu suma sa zvýšila sa o 50 eurocentov,“ približuje pre Zdravotnický deník Eva Kliská, hovorkyňa UNB. Pôvodne to bolo 7,53 eura.
Národný onkologický ústav (NOÚ) je špecializovaná nemocnica zameraná na poskytovanie komplexnej zdravotnej onkologickej starostlivosti na Slovensku. Stravovanie u onkologických pacientov závisí od viacerých faktorov – o aký typ onkologického ochorenia ide, aký je jeho rozsah a dopady pre organizmus, aká je plánovaná liečba ochorenia. Paušálne je určená suma za jedlo vo výške 5,30 eur na jeden deň pre pacienta. „Náklady na stravu sa zvýšili. K úprave ceny za stravu pristúpime v novom roku,“ hovorí Patrícia Kubicová, hovorkyňa NOÚ, pre Zdravotnický deník.
Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici majú stravovanie zabezpečované dodávateľsky. Úpravy cien nákladov sú ošetrené zmluvne a zvyšujú sa jedenkrát ročne, vždy na začiatku kalendárneho roka na základe výstupu o miere inflácií meranej indexom spotrebiteľských cien oproti predchádzajúcemu roku. „Paušálna suma počas roka ostala nemenená,“ vysvetľuje pre Zdravotnický deník hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.
Ceny za stravu zatiaľ nezvyšovali ani v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. „Touto otázkou sa budeme zaoberať začiatkom roka 2023,“ približuje pre Zdravotnický deník jej hovorkyňa Monika Krišková.
Príprava podľa diétnych režimov
Nemocničná kuchyňa musí dokázať navariť všetkým pacientom, ktorí majú rôzne výživové obmedzenia. Diétny systém v UNB sa skladá zo základných diét, ktorých je 14 a špeciálnych diét, ktorých je 7. Štandardizovaných diétnych postupov je 10, napr. bezlepkový, bezlaktózový, antihistaminový, pri dialýze obličiek a podobne. „Aj napriek zvýšeniu cien ostala zachovaná kvalita aj pri špeciálnych diétach,“ konštatuje Kliská.
V NOÚ kuchári pripravujú 16 typov nemocničných diét. „Hospitalizovaným onkologickým pacientom naďalej zabezpečujeme kvalitnú liečebnú a výživnú stravu vo vlastnej réžii,“ vysvetľuje hovorkyňa onkologického ústavu.
Univerzitná nemocnica L. Pasteura pripravuje pre pacientov zhruba 40 diét denne a tie musia podľa jej hovorkyne spĺňať potrebné nutričné normy, vyplývajúce z nutričných hodnôt a potrieb hospitalizovaných pacientov, šetrenie na úkor kvality určite neprichádza do úvahy. „To však rovnako platí aj pre bežnú stravu, ktorá nie je určená pre pacientov s diétami,“ dodáva Krišková.
Vyššie platby nemocnice nečakajú
Aj keď to ešte vlani nemocnice s prípravou stravy väčšinou finančne zvládali, tento rok budú musieť ceny zvyšovať. To často znamená aj zmenu dodávateľa potravín. „Vzhľadom k tomu, že viacerí dodávatelia nám neboli schopní dodať potraviny za vysúťažené ceny, boli sme nútení vyhlásiť novú súťaž,“ priznáva hovorkyňa UNB. Podobne reagoval aj NOÚ, kde museli zmeniť dodávateľov pri niektorých potravinách formou verejného obstarávania.
Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta pokračuje s dodávateľom stravy v platnom zmluvnom vzťahu. „Dokonca s ním rokujeme o rozšírení racionálnej diéty o možnosť výberu,“ dodáva Maťašeje.
Nemocnice sú však skeptické, čo sa týka zohľadnenia vyšších cien za potraviny v platbách od zdravotných poisťovní. „Domnievame sa, že zdravotné poisťovne nezohľadnia vyššie náklady na stravu vo vyššej platbe,“ tvrdí Kubicová. Aj hovorkyňa banskobystrickej nemocnice konštatuje, že zohľadnenie inflácie a zvyšovanie cien zvyčajne nebolo zahrnuté do úpravy platieb od zdravotných poisťovní.
Jozef Brezovský