Foto: Pixabay

Situácia v bratislavských pôrodniciach nie je dobrá, ženy chodia rodiť do Čiech

Pred pár mesiacmi museli v Bratislave prevážať rodičky z jednej nemocnice do druhej. Problém bol nedostatku zdravotníckeho personálu. Odvtedy sa veľa nezmenilo. „Situácia sa nezlepšila, práve naopak. Zhoršuje sa, stále máme nedostatok personálu a rovnako je to zlé s počtom lôžok,“ hovorí Zoltán Jány, gynekológ a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Univerzitnej nemocnice Kramáre v Bratislave.

Pre nedostatok lôžok musia pracovníci pôrodníc improvizovať. Rodičky sa podľa gynekológa Jányho pri prekročení kapacity oddelenia umiestňujú na pooperačné oddelenie medzi pacientky po operácií, pred operáciou a s gynekologickými ochoreniami. „Dôvodom výpovedí lekárov je hroziaci personálny kolaps nemocníc, takže povedať, kde je situácia horšia, by znamenalo nepriamo povedať, že niekde je lepšia. Pravdou je, že nedostatok vyššieho, ale aj pomocného zdravotníckeho personálu, je všeobecný problém celého slovenského zdravotníctva,“ tvrdí Jány.

Ako pre Zdravotnický deník konštatuje Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), situáciu majú v tejto chvíli kapacitne situáciu pod kontrolou. „Faktom však zostáva, že pôrodnosť v Bratislave má stúpajúcu tendenciu a preto sme tento týždeň zorganizovali pracovné stretnutie s vedúcimi pracovníkmi gynekologicko-pôrodníckych pracovísk a novorodeneckých oddelení,“ približuje hovorkyňa UNB. Na stretnutí sa jednotlivé kliniky dohodli na zintenzívnení spolupráce najmä v manažovaní rodičiek.

Nemocnice by potrebovali viac personálu

Podľa Jányho sa pre nedostatok personálu vykonávajú len akútne operácie, plánované operácie sú robené v minimálnej miere. „Naše výpovede nie sú rozmar, ale posledná možnosť, keď sme sa už nemohli pozerať na to, ako nedokážeme pomôcť našim pacientom. K zlepšeniu zdravotníctva dôjde až vtedy, keď vláda splní osem požiadaviek LOZ, ktoré nie sú náhodné, ale prešli dlhodobým posudzovaním ako kľúčové problémy,“ dodáva gynekológ.

Hovorkyňa UNB konštatuje, že rovnako ako na iných oddeleniach tak aj na gynekologicko – pôrodníckych klinikách by prijali viac personálu predovšetkým z radov sestier a pôrodných asistentiek. „Je dôležité povedať, že pôrodné asistentky, rovnako tak aj novorodenecké sestry majú vysokošpecializované zameranie a to je tiež jeden z dôvodov prečo ich je nedostatok nielen v našej nemocnici,“ dodáva Kliská.

Bratislavský gynekológ odporúča rodičkám, aby zachovali pokoj. „Veríme, že sa situácia v krátkom čase vyrieši a lekári zostanú v slovenských nemocniciach aj po 1. decembri a za lepších podmienok pre pacientov,“ dodáva.

Pôrod v Čechách poisťovňa preplatí

Mnohé ženy z Bratislavy tak hľadajú iné možnosti ako rodiť v slovenskom hlavnom meste. Logickou voľbou je blízka Břeclav v Českej republike. „Do Břeclavi som išla z viacerých dôvodov. Mala som vedomosti o zlom stave v Bratislave a o prístupe lekárov či sestier. Neosobné podmienky, pôrody ako na bežiacom páse, to všetko ma odrádzalo od pôrodu v Bratislave a neverila som, že dostanem takú starostlivosť, ako som si predstavovala,“ hovorí pre Zdravotnický deník mladá mamička z Bratislavy.

Pri rozhodovaní jej pomohol aj predpôrodný kurz a vzdelávanie sa o pôrode. Chcela totiž mať ideálne prirodzený pôrod bez medikácie a s minimom zásahov. „Nemala som istotu, že lekári v Bratislave budú rešpektovať moje želania. Rozumiem, že v tom stave, v akom sú naše pôrodnice, sú lekári často nútení veci urýchliť. Je to systémový problém a ja som v ňom nechcela rodiť,“ pokračuje mladá Bratislavčanka.

Břeclav si vybrala aj preto, lebo tam rodila jej sestra, ktorá bola veľmi spokojná. Aj sami si samotný zákrok a následnú starostlivosť veľmi pochvaľuje. Čo sa týka potrebných formalít, je to pomerne jednoduché. „V podstate nebolo potrebné nič, okrem par dokladov. Po pôrode vystavia správu a faktúru a pôrod si musí človek uhradiť ako samoplatca. Na Slovensku následne požiada zdravotnú poisťovňu o preplatenie. Poisťovňa preplatí všetky výkony v takej výške, ako by stáli na Slovensku. Mňa to stálo asi 1 200 eur a poisťovňa mi preplatila asi o 15 eur menej,“ uzatvára mladá mamička.

Záujem rodiť v Břeclavi potvrdzuje aj hovorkyňa břeclavskej nemocnice Eliška Windová. „Tento rok sme tu mali už viac ako 100 žien zo Slovenska,“ konštatuje hovorkyňa.

Nemocnica Břeclav už má dokonca aj samostatnú stránku s pokynmi pre mamičky zo Slovenska.

Jozef Brezovský